Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

75.000 ευρω η μίζα για διαρροή θεμάτων στο Διεθνές Απολυτήριο


Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που διερευνάται πλέον και από τις δικαστικές αρχές, καταγγέλθηκε από την Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΛΕ), σχετικά με το διεθνές απολυτήριο (Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά- Ιnternational Βaccalaureate), που δίνει την πρόσβαση σε μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, στα πιο σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Στο παρελθόν είχε καταγγελθεί διαρροή θεμάτων αντί αδρών αμοιβών εκπαιδευτικών, αλλά πλέον η εισαγγελική έρευνα έχει προχωρήσει και οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές. Το θέμα αφορά 13 ιδιωτικά σχολεία και 1000 μαθητές το χρόνο που διεκδικούν μέσα από ειδικές εξετάσεις την εισαγωγή τους μαζί με άλλους συνομήλικους τους απ΄όλο τον κόσμο, στα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσπάθησαν να συναντήσουν το μεσημέρι της Τρίτης (11/05) την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά δεν έγιναν δεκτοί, από την εισαγγελική έρευνα που διεξάγει η κα Παπανδρέου, προκύπτει ότι στην υπόθεση, εμπλέκονται 21άτομα μεταξύ αυτών και 3 καθηγητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, που κατηγορούνται για διαρροή θεμάτων τις σχολικές χρονιές 2007- 2008 και 2008-2009.
Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική έρευνα σε 3 εκπαιδευτικούς έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παθητική δωροδοκία, ενώ σε 18 μαθητές και τους γονείς τους, δίωξη για ενεργητική δωροδοκία κατά εξακολούθηση. Η δίκη των κατηγορουμένων έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2011.
Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι καθηγητές για να διαρρεύσουν τα θέματα στα εξεταζόμενα μαθήματα , ζητούσαν 75- 80.000 (συνολικά οι μαθητές εξετάζονται σε 6 μαθήματα) και 10 με 15.000 ευρώ για κάθε μάθημα ξεχωριστά , ενώ υπολογίζεται ότι τζίρος του σκανδάλου, ξεπερνά το 1,5 εκατ ευρώ.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΛΕ Μιχάλης Κουρούτος, επέκρινε την υπουργό παιδείας για το γεγονός ότι δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί τους.
"Ήρθαμε στο υπουργείο για να δούμε την κα Διαμαντοπούλου και αν την ενημερώσουμε . Η Υπουργός δεν μας δέχθηκε και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο και επικαλούνται αναρμοδιότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουτός.
Στην Αθήνα τμήματα διεθνούς απολυτηρίου έχουν δημιουργήσει τα εξής σχολεία: Κολέγιο Ψυχικού, Μωραΐτης, Δούκας, Κωστέας Γείτονας, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Ζηρίδης, American Community Schools of Athens, Anatolia College, Campion School, International School of Athens και St.Catherine's British Embassy School. Στη Θεσσαλονίκη, τμήματα Ι.Β. έχουν τα Pinewood Schools και Anatolia College.
Γύρω από τα προγράμματα αυτά στήνεται "χορός εκατομμυρίων", καθώς υπολογίζεται ότι τα ποσά που διαρρέουν στην ιδιωτική εκπαίδευση ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Το Διεθνές Απολυτήριο δίνεται από διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που ιδρύθηκε το 1968 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Σήμερα στα προγράμματά του έχουν ενταχθεί 2.703 σχολεία από 138 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παρακολουθούν 738.000 μαθητές ηλικίας από 3 ως 19 ετών. Στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία προσφέρεται ως ένα διετές προ-πανεπιστημιακό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα για μαθητές ηλικίας 16-19 ετών (2η και 3η τάξη Λυκείου).
Η απόκτησή του ισοδυναμεί τυπικά με απόκτηση απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, ενώ ταυτόχρονα είναι το "εισιτήριο" για αποδοχή στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι υποψήφιοι πληρώνουν περίπου 25.000 ευρώ τη διετία για την παρακολούθηση των προγραμμάτων του, ενώ μία ώρα ιδιαίτερου φροντιστηρίου στη διάρκεια των δύο αυτών ετών κοστίζει 150 ευρώ! Οι εξετάσεις για το απολυτήριο και την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση κάθε χρόνο γίνονται τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου