Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ευοίωνες οι προοπτικές για τον τομέα της τηλεόρασης


Σχετική σταθερότητα, παρά την κρίση των αγορών και τις έντονες πιέσεις από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης πέτυχε το 2009, ο τομέας της τηλεόρασης (ελεύθεροι πάροχοι, συνδρομητική δορυφορική και IPTV) σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ενώ αρκετές ήταν οι μεγάλες εταιρείες που κατάφεραν να διευρύνουν τις εργασίες του κάνοντας πλέον ολοένα και περισσότερους να μιλούν για ταχύτερη, από το αναμενόμενο, ανάκαμψη.
Δορυφορική: Η δορυφορική τηλεόραση, η οποία βασίζεται στο συνδρομητικό μοντέλο εσόδων, αναμένεται να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με την παραδοσιακή, αφού αναμένεται αύξηση των συνδρομών.
Ο χώρος του IPTV: Αυτός ο χώρος βασίζεται στο συνδρομητικό μοντέλο, με την τηλεοπτική υπηρεσία ωστόσο να παραμένει «συμπληρωματική παροχή», αφού συνήθως συμπληρώνει ένα πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τηλεφωνίας και ίντερνετ). Η παροχή ελκυστικού περιεχομένου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη πανευρωπαϊκά.
Σχετική σταθερότητα, παρά την κρίση των αγορών και τις έντονες πιέσεις από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης πέτυχε το 2009, ο τομέας της τηλεόρασης (ελεύθεροι πάροχοι, συνδρομητική δορυφορική και IPTV) σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ενώ αρκετές ήταν οι μεγάλες εταιρείες που κατάφεραν να διευρύνουν τις εργασίες του κάνοντας πλέον ολοένα και περισσότερους να μιλούν για ταχύτερη, από το αναμενόμενο, ανάκαμψη.
Hδη οι εταιρείες του χώρου αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τη διαφημιστική δαπάνη τόσο στην τηλεόραση όσο και στο Διαδίκτυο -δύο Μέσα που φαίνεται ότι συνδέονται με όλο και πιο «στενούς» δεσμούς- ενώ την ίδια ώρα η προοπτική των μεταδόσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αναμένεται ότι θα δώσει σημαντικά ώθηση στα έσοδα, ειδικά στην Ευρώπη όπου το σπορ είναι ιδιαίτερα αγαπητό.
Ειδικότερα για την παραδοσιακή τηλεόραση, η ZenithOptimedia εκτιμά ότι στο κλείσιμο του έτους θα υπάρξει αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης διεθνών κατά 4,3%, με το μερίδιο του Μέσου από τη συνολική διαφημιστική πίτα να ανέρχεται περί το 40%.

Παραδοσιακή τηλεόραση
Οι προοπτικές, πάντως, για το χώρο της παραδοσιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη, παραμένουν ακόμα συγκρατημένα αισιόδοξες, αφού ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή αναμένεται αύξηση της τάξης του 1% με 2%.
Σε επίπεδο πωλήσεων πάντως και το 2009, δύο κρατικά κανάλια, το αγγλικό BBC και το γερμανικό ARD, κατέλαβαν τις κορυφαίες θέσεις (πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα) στις λίστες των 10 ισχυρότερων broadcasters στην Ευρώπη με πωλήσεις που ανέρχονται περί τα 6,4 δισ. ευρώ και τα 6,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Το γερμανικό RTL με 5,4 δισ. ευρώ και η ιταλική Mediaset με 4 δισ. ευρώ, ακολούθησαν κατακτώντας αντίστοιχα την 3η και 4η θέση στη συνολική λίστα (και την 1η και 2η όσον αφορά τις «ιδιωτικές» επιχειρήσεις) στην Ευρώπη.

Δορυφορική
Η δορυφορική τηλεόραση, η οποία βασίζεται στο συνδρομητικό μοντέλο εσόδων, αναμένεται να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με την παραδοσιακή, αφού αναμένεται αύξηση των συνδρομών.
Στο χώρο της δορυφορικής TV η βρετανική BskyB (Sky Digital), με περίπου 9,3 εκατ. συνδρομητές, κατέχει την υψηλότερη θέση στη λίστα με τις 10 πρώτες επιχειρήσεις στο χώρο, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Canal Plus (CanalSat) με 5,4 εκατ. συνδρομητές. Στην 3η θέση βρίσκεται η Sky Italia (Sky) με 4,8 εκατ. συνδρομητές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην 9η θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται και η Multichoice Hellas με περισσότερους από 320 χιλιάδες συνδρομητές στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο χώρος του IPTV
Αυτός ο χώρος βασίζεται στο συνδρομητικό μοντέλο, με την τηλεοπτική υπηρεσία ωστόσο να παραμένει «συμπληρωματική παροχή», αφού συνήθως συμπληρώνει ένα πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τηλεφωνίας και ίντερνετ). Η παροχή ελκυστικού περιεχομένου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη πανευρωπαϊκά.
Απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο του IPTV στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, χώρα από την οποία προέρχονται οι τρεις πρώτες σε αριθμό συνδρομητών επιχειρήσεις της λίστας με τους 10 ισχυρότερους.
Συγκεκριμένα, η France Telecom με περισσότερους από 2 εκατ. συνδρομητές είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών IPTV στη γηραιά ήπειρο, ακολουθούμενη από την επίσης γαλλική Free με 1,2 εκατ. συνδρομητές και τη Neuf Telecom με περισσότερους από 1,1 εκατ. συνδρομητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου